poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek)

To pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :)




Składniki ciasta:
mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
olej  1/2 szklanki
mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki
mąka kokosowa  1/2 szklanki
proszek do pieczeniasoda 1 łyżeczka1/3 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut.


Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna    0,5 kostki

Przygotowanie:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.





Akcja bez nabiałuCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

1 komentarz:

kasia pisze...

Prosze bardzo! Oto dowod, ze bez mleka i jajek tez mozna prawdziwe cuda upiec!
:)
Bardzo mi milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl